Ding 1: Mijn eerste kennismaking met informatietechnologie

Ding 1 begint met twee filmpjes. De ene gaat over web2.0: The Machine is Us/ing Us en de andere gaat over veranderingen in de manier waarop we tegenwoordig informatie creëren, delen, selecteren en opslaan: Information R/evolution

Een ware stortvloed van tekst, beeld en geluid.

Het leuke (vind ik nu nog 😉 ) van 23 archiefdingen, is dat je tijdens de doorlopen van de cursus over je ervaringen moet bloggen. Dat dwingt je tot creativiteit want, waarover dan?? Het werden mijn eerste schreden op het digitale zandpad van de jaren negentig van de twintigste eeuw…

Ik heb in de jaren negentig in Leiden geschiedenis gestudeerd. Dat betekende wekelijks een tochtje naar de bibliotheek voor vers leesvoer.

Ik kwam aan in 1991. Toen was de UB in Leiden net overgestapt op de Online Publieks Catalogus, kortweg de OPC. Bijna alles wat ik nodig had, was erin te vinden, alleen titels van voor een bepaalde datum (ergens in de jaren zestig? Ik weet het niet meer!) moesten worden opgezocht in de zogenaamde ‘Leidse Boekjes’, kleine klappertjes waarin bij ons in het archief tegenwoordig alleen nog de persoonskaarten zitten.

In de OPC heb ik voor het eerst kennisgemaakt met digitaal zoeken naar informatie. Je kon kiezen voor een aantal zoekingangen: (woorden uit de) titel, auteur, trefwoord, jaar van uitgave, reeks, isbn/issn, …?

Ik was meteen verkocht. Van huis uit had ik wel leren werken met kaartenbakken (met een bibliothecaris als moeder: onvermijdelijk) en dit was echt aanmerkelijk sneller, leuker en inspirerender. Ik had het toen eigenlijk al kunnen weten. Als je een warm gevoel krijgt bij het ontdekken en gebruiken van een zoeksysteem, kan dat maar één ding betekenen…

Titel gevonden? Dan , lenernummer, naam, titel en catalogusnummer op een aanvraagbriefje invullen, in een bakje op de balie leggen en hopen dat het gevraagde werk een uur later voor je klaar lag.

Daar bleef het echter niet bij. De technologie haalde ons ook toen immers al links en rechts in. Ik weet niet precies meer wanneer het was, maar op een gegeven moment hoefde je geen briefje meer in te vullen.

Nee!

Je mocht je lenernummer RECHTSTREEKS in de computer tiepen. Dan duurde het nog steeds een klein uur voor je boek klaar lag, maar het was al een hele vooruitgang!

Tegen de tijd dat ik ging afstuderen, (we hebben het dan over begin 1996) had de eerste internetverbinding haar intrede in ons huishouden gedaan en kon ik zelfs van huis uit boeken aanvragen en (niet onbelangrijk voor de luie mensch:) verlengen!

Op dat moment hadden we op een ander vlak al een beetje aan de nieuwe tijd kunnen snuffelen. Ik had intussen een jaar aan de Universiteit Gent doorgebracht. Ik zat er ‘op kot’ in een enorme studentenflat aan het Stalhof; Home Vermeylen. Als je naar de foto’s kijkt, lijkt er helemaal niets veranderd te zijn in vijftien jaar!

In de hal van de home werden in dat jaar terminals geplaatst vanwaar ik via een telnetsessie kon inloggen op De Digitale Stad Amsterdam (DDS), zodat mijn lief en ik konden chatten. Echt revolutionair en ik vond er helemaal niets aan. De verbinding was supertraag, viel voortdurend uit en ik vond een telefoongesprek vele malen leuker dan een zwart scherm met groene of witte lettertjes. Maar ja, het was wel gratis en dat was bellen natuurlijk niet!

Tijdens een van de colleges Paleografie mochten we op het kantoor van Thérèse de Hemptinne een keer een kijkje nemen op de website van de bibliotheek van het Vaticaan, waar ze net begonnen waren met het digitaliseren van hun collecties. Ook hier speelde de trage verbinding ons parten, zeker omdat het nu ook nog eens om enorme bestanden ging die door het smalle lijntje geduwd moesten worden. Ook toonde ze het ADMYTE project in Spanje, waar geëxperimenteerd werd met de ocr van allerlei middeleeuwse bronnen. Ik was diep onder de indruk. Vreemd genoeg had ik er toen nog geen idee van dat ik ooit archivaris zou worden!

Advertenties

12 Reacties to “Ding 1: Mijn eerste kennismaking met informatietechnologie”

 1. Luud de Brouwer Says:

  Heel veel plezier tijdens deze cursus. Je valt meteen met je neus in de verse Zeeuwse klei.
  Ik ben benieuw hoe jij de 23 Archiefdingen gaat beleven.

  Succes!

 2. Pauline Says:

  Inderdaad, de Leidse Boekjes. Zouden die nog bestaan? Kan me nog herinneren dat de UB in 1994 of 1995 internetcomputers kreeg en dat dat iets heel bijzonders was. De naam Gopher komt ook ineens in me op, wat was dat ook alweer?

 3. Poulus Says:

  He Hanneke. DDS was ook mijn kennismaking met internet. Was daar vooral veel te vinden in De Metro.
  Succes en plezier met de 23 archiefdingen.

  • janaca Says:

   Ha, die metro was met die trage verbinding voor mij helemaal onbereikbaar. Ik denk dat ik daarnaast nauwelijks snapte wat ik eigenlijk aan het doen was 🙂

 4. Edwin Says:

  @Janaca: met je aanleg om verhalen te vertellen (ook niet onbelangrijk op weblogs) zit het in ieder geval wel snor. Bedankt voor het ‘inkijkje’. We zijn ongeveer in dezelfde tijd online gegaan dan. Bij mij was het ook zo rond 1996/1997. Wat een indrukken toen allemaal…

 5. Henri Says:

  Leuk dat je ons een kleine blik gunt in de geschiedenis van je archivaris-leven. Boeiend.

 6. Marleen Says:

  Welkom Janaca! Stoer blog zeg!

  Geen groentje in blogland, dat is duidelijk 🙂

  Hopelijk valt er nog genoeg voor je te ontdekken. Veel zinvol plezier in ieder geval!

 7. Alinda Says:

  Over die periode kan ik helaas niet mee praten. Daar was ik nog te jong voor. Het enige wat ik me kan herinneren is dat mijn zus erg blij was met haar commodore 64 en daarna de zx spectrum. En dat de spelletjes die je daarop wilde spelen handmatig ingevoerd moesten worden door mijn moeder. Toen ik zestien was hadden we ook thuis een pc met internetaansluiting.
  Leuk verhaal om te lezen en denk ook dat veel collega’s dit herkennen!

  groetjes,
  Alinda

 8. Alinda Says:

  haha ja al was dat wel een heel karwei altijd. Ze zucht er nu nog van. Want als je een code verkeerd had ingevoerd kon je alles weer nagaan waar de fout zat. Maar wel leuke spelletjes om te spelen in die tijd.

  groetjes,
  Alinda

 9. deupie23 Says:

  hoi Hanneke,

  Ik ben ook aan ’t puzzelen in de 23 dingencursus, heb net een aantal filmpjes op Netvibes bekeken over het lezen en toevoegen van RSS-feeds, valt me nog niet mee, maar morgen maar weer een poging wagen.

  Trix


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: