Ding 18: Samen in je bieb

Ik weet nog niet of Librarything echt iets voor mij is.

Ik geef het eerlijk toe, ik was natuurlijk al vroeg bezig met lijstjes maken. Toen ik nog op school zat hield ik een kaartsysteem bij waarmee ik bijhield welke boeken ik gelezen had, welke daarvan uit onze eigen kast kwamen, welke van de openbare bibliotheek kwamen. Van elk boek werden zoveel mogelijk gegevens genoteerd, inclusief isbn, aantal pagina’s en of er illustraties in zaten. Je zou dus zeggen dat ik bij uitstek tot de doelgroep van LibraryThing behoor…

Maar?

Waarom zou ik een lijst willen bijhouden van de boeken die ik al heb, nog niet heb, niet meer heb, gelezen heb of nog zou moeten lezen? Ik vind lezen leuk hoor. Maar eerlijk gezegd, ben ik al sinds mijn studie meer een functionele lezer dan een hartstochtelijk lezer, zoals Wim de Bie in zijn filmpje zegt te zijn.

Toen ik geschiedenis ging studeren, is het lezen om te lezen nogal in het slop geraakt, met het Tweede Deel van mijn examen Archivistiek-A als de ultieme doodsteek. Het uit mijn hoofd leren van de hele geschiedenis van Nederland, de geschiedenis van de Nederlandse rechtsinstellingen en van Kerkelijk Nederland (inclusief stamboom van een groot deel van de kerkgenootschappen), om die kennis vervolgens in een mondeling examen te reproduceren, bleek voor lange tijd voldoende leesvoer te zijn geweest. Ik richtte me daarna op alles behalve lezen. Jammer, want daardoor heb ik o.a. door veel televisiekijken een hoop tijd verspild aan de opkomst van de tv-reclame in Nederland, die met het toenemend aantal commerciële zenders in enorme hoeveelheden over ons werd uitgestort.

Inmiddels ben ik zover van het pad afgedwaald dat ik in mijn vrije tijd gewoon andere dingen aan het doen ben dan lezen. Televisiekijken doe ik gelukkig bijna niet meer. Op een gegeven moment heb je alle reclame wel gezien en kan er echt niets meer bij. Maar er zijn blijkbaar zoveel andere dingen die ik graag wil doen, dat lezen beperkt blijft tot vakanties of ziekbed.

De opdracht van Ding 18 was: voer minstens tien titels in een verzameling van Librarything. Ik heb vervolgens alle titels van Terry Pratchett (mijn favoriete schrijver van dit moment) die we bezitten erin gezet. Even begon het vuurtje van vroeger weer te smeulen. Zal ik…? Het lijkt verleidelijk. De hele boekenkast erin! Maar wanneer zal ik dat dan gaan doen? Als ik eindelijk klaar ben met het rippen en metadateren van alle cd’s? En wat schiet ik er dan mee op? Ik lees zo weinig dat ik goed weet wat ik in de kast heb staan. Dus áls ik eens in een boekwinkel sta, is kiezen geen probleem.

Neemt niet weg dat ik het grappig vond om in allerlei talen de recensies van anderen te lezen. En misschien, ja misschien krijg ik nog eens de geest en betaal ik die $25 om voor de rest van mijn lezen alle boeken die ik belangrijk vind erin te zetten. Is per slot van rekening ook handig voor de brandverzekering ;-).

Advertenties

7 Reacties to “Ding 18: Samen in je bieb”

 1. Deupie Says:

  Hoi Hanneke,

  Dit probleem had ik ook hoor, heb vroeger heel veel gelezen, maar wist nu niet meer zo 1-2-3 een top-10 van boeken te vinden die ik graag zou willen lezen. Ik heb trouwens voor Dizzie gekozen omdat ik daar toch wat makkelijker (en meer) boeken kon vinden.
  Ga me vandaag verdiepen in Footnote

 2. Luud de Brouwer Says:

  Tja, heel herkenbaar: het afglijden naar iets anders dan lezen. Maar ja , lezen is ook ook zo ontzettend 1.0 🙂

  Ik las ook veel en misschien was het het beperkte aanbod van toen dat het allemaal nog behapbaar hield. Nu kan ik nauwelijks nog tijd op brengen om te lezen behalve als ik in een buitenland zonder internet zit: dan lees ik me een ongeluk! En er komen zo ontzettend veel boeken uit… Wie kan dat nog behappen?

  Ik denk dat de enorme toevloed aan informatie, in welke vorm dan ook, ons steeds kritischer maakt. Sommige blijven hangen voor de tv, anderen in boeken en weer anderen voor een beeldscherm met digitale informatie.
  Simpel idee: de bereikbaarheid van informatie op internet maakt dat ik veel makkelijker hele andere meningen lees dan ik eerst deed met boeken en kranten. Daar beperk je toch (uit noodzaak geboren!) je blik in. Misschien is er vaak minder diepgang, dat wil ik best erkennen, maar je krijgt wel een veel gevarieerder beeld van gebeurtenissen en ontwikkelingen.

  Langer maak ik het niet! 😉

 3. Edwin Says:

  Hoi Hanneke,

  LT wordt al wat minder interessant als je geen aanleiding ziet om boeken te delen of aanwinsten te tonen.

  Zelf ben ik een groot fan maar dat heeft ook erg veel te maken met de innovatie bij dat kleine bedrijfje. Zij doen in korte tijd, met drie mensen, waar de meeste bibliotheken maar niet in slagen (recent voorbeeld in http://www.zbdigitaal.nl/2009/11/library-thing-relevante-boekenbronnen.html)
  Ik zou altijd zo graag willen dat LT van de bibliotheek was of dat bibliotheken de mogelijkheden veel beter zouden benutten…maar het blijft bij mondjesmaat gebruik door een selecte club. Doodzonde, maar het zal ook wel een reden hebben.

  Je hebt het in ieder geval uitgebreid verkend!

 4. lvdb71 Says:

  Hoi Hanneke,

  Grappig, ik zat met spanning te wachten tot jij bij dit onderwerp zou zijn. Je vroeg namelijk laatst of we niet iets met de aanwinsten van onze bibliotheek moeten op onze website. En ik vond eigenlijk van niet, maar ik had LT toen al in mijn achterhoofd. Waarom zetten we ze daar niet op? Zoek je doelgroep waar die is enzo…

  Groetjes, Lineke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: