Ding 20: Locatie! Locatie! Locatie!

Huisje Boompje BeestjeGoogle Earth is onontbeerlijk geworden. Sinds een kleine maand zijn we officieel op zoek naar een ander huis en dan is het toch wel erg handig als je even kunt kijken hoe de omgeving er eigenlijk uitziet. Waar is het archief ten opzichte van dit adres? Waar is de dichtstbijzijnde drukke weg? En een winkel? En zo voort. Hoe diep is die tuin nu eigenlijk? Hoe zit het met de omringende bebouwing? Je hoeft er niet meer per se naartoe te fietsen om te weten of het nog de moeite waard is er naartoe te fietsen, zullen we maar zeggen ;-).

Hetzelfde geldt voor vakantiehuisjes. Wij zijn dol op hooggelegen locaties, een barre omgeving, ruige uitzichten en diepe afgronden. Hoe kom je erachter of een eventuele kandidaat aan die eisen voldoet? Je gebruikt Google Earth. Stel de hoogtefunctie in en je ziet direct hoe het ermee gesteld is. Ook dit voorkomt weer teleurstellingen ter plaatse.

Het mooie van Google Earth is daarnaast dat allerlei mensen er van alles en nog wat aan toevoegen. Links naar Wikipedia over beroemde gebouwen, plaatsnamen, etc. Maar ook foto’s van het landschap, genomen vanaf een bepaalde locatie of filmpjes die mensen op YouTube hebben geplaatst over het leven ter plaatse.

Een archiefdienst is bij uitstek geschikt om alle zegeningen van geo-applicaties in de praktijk te brengen. Elk stuk in de collectie is immers in principe plaatsgebonden en zou dus in theorie ge-georefereerd kunnen worden. De vraag daarbij is niet zozeer óf je het wilt doen, meer wíe het allemaal gaat doen en hóe je al die gegevens beheersbaar en raadpleegbaar maakt zodat je er ook nog iets aan hebt. Het is immers een geweldige extra ingang op je collectie. Er ontstaan dwarsverbanden die je anders misschien wel nooit had ontdekt, enkel en alleen doordat je de locatiegegevens als ingang voor je zoekopdracht neemt.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized. Tags: . 4 Comments »

4 Reacties to “Ding 20: Locatie! Locatie! Locatie!”

 1. poulus Says:

  Kijken jullie welke soort grond de tuin heeft, of hebben jullie inmiddels zoveel ervaring met de grondboor dat dat niet meer uitmaakt?

 2. Edwin Says:

  Google Earth is zo’n fantastisch applicatie, daar maak ik eigenlijk veel te weinig gebruik van. Misschien moet ik die op de phone wat vaker aanslingeren 🙂

  Was jullie woning nu sowieso tijdelijk of waren jullie het alweer beu? Het is maar waar je van houdt natuurlijk maar de binnenstad blijft wat mij betreft toch het prettigste stukje Middelburg. Alhoewel dat met jonge kinderen misschien weer niet opgaat, die vlieger.

 3. Henri Says:

  Ik ben nogal allergisch voor verkeerslawaai vandaar dat ik Google Earth nogal eens gebruik om te kijken of er geen hinderlijke snelwegen in de buurt liggen van mijn vakantieadres. Het enige nadeel is er vallen wel veel plekken af 😦 Het voorkomt overigens niet altijd teleurstellingen, want soms zijn de plaatselijke verkeerswegen onverwacht drukker dan ingeschat.

 4. Luud de Brouwer Says:

  Wij hebben onze fotocollectie gekoppeld aan Google maps. Daar hoef je niet voor te geo-refereren, maar alleen een zo nauwkeurig mogelijk adres in de database te zetten. De rest gaat vanzelf. Makkelijk die koppeling van databases!

  Nou kun je beargumenteren dat ook het invoeren van adressen een hels werk is, maar dat is toch een stuk makkelijker dan geo-refereren. Bovendien helpt het je bezoekers nog beter om de juiste informatie te vinden.

  Leuk project toch? 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: