Ding 21: Footnote. Het glazuur op de taart.

Wat mij betreft heeft alles in de cursus 23 Archiefdingen geleid naar iets als Footnote. Dit is een prachtig voorbeeld van wat web2.0 zou kunnen betekenen voor archiefdiensten. Zet documenten online en geef anderen de mogelijkheid om er iets mee te doen. Zelf metadata toevoegen, collecties samenstellen, beeldbewerkingen uit te voeren, noem maar op. En met iedere bewerking worden die documenten iets waardevoller en iets bruikbaarder voor de meest onverwachte doelgroepen. In één woord: geweldig! Daar doen we het toch allemaal voor? Geef mensen toegang tot je collectie en je ziet vanzelf wat ze ermee gaan doen. En hoe meer verschillende instellingen hun stukken online gaan zetten, hoe minder invloed je krijgt op de manier waarop de content gebruikt wordt en hoe verrassender de resultaten worden. Er zullen mensen zijn die daarvan de voordelen nog even niet in kunnen zien, maar dat terzijde.

Wat mij betreft gaan we in Nederland ook die kant op. De nieuw ontwikkelde Archiefbank, die komend jaar op Archieven.nl open gaat, biedt enorme kansen om iets als footnote te realiseren. Aan de applicatie zal nog het een en ander moeten gebeuren, maar als verzamelde archiefdiensten hebben we met Archieven.nl alvast één platform waar we zouden kunnen beginnen. Een optie is om daarbij aansluiting te zoeken bij Footnote om een Nederlandse pendant te organiseren. De software die je wil gebruiken, is er immers al. Als we zouden kunnen komen tot een combinatie van beide websites, is dat pure winst!

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized. Tags: , . 7 Comments »

7 Reacties to “Ding 21: Footnote. Het glazuur op de taart.”

 1. Bob Coret Says:

  De zinssnede “nieuw ontwikkelde Archiefbank, die komend jaar op Archieven.nl open gaat” intrigeerde me… Is hier ergens meer info over te vinden? Hoe verhoudt deze Archiefbank (danwel Archieven.nl) zich tot WieWasWie ?

 2. janaca Says:

  Hallo Bob,
  Kijk eens op http://www.de-ree.nl/nieuwsbrief/020/ontwikkelingen.html
  Het is vergelijkbaar met de archiefbank van het Stadsarchief Amsterdam.
  Hanneke

 3. Edwin Says:

  Ik vraag me nu opeens af hoe het zit met footnote. Het lijkt een commerciele organisatie die samenwerkt met Amerikaanse erfgoedinstellingen. Ze geven het vast niet weg, als ik de lange lijst met terms zie…
  http://www.footnote.com/termsandconditions/

 4. janaca Says:

  Nee, we hebben toch ook een abonnement, met de cursus. Bij elk plaatje staat ook wat voor soort prijskaartje eraan hangt. Van free tot premium!

 5. Yvette Hoitink Says:

  @Edwin
  Dit soort partnerschappen tussen archieven en commerciele instellingen is in het buitenland heel gewoon. NARA, het Nationaal Archief van de VS, heeft bijvoorbeeld deals met de genealogiesite Ancestry.com voor hun genealogische gegevens zoals de volkstellingen en Footnote.com voor overige archiefstukken.

  De details van deze specifieke deals ken ik niet, maar vaak krijgen die partijen dan het niet-exclusieve recht om bepaalde stukken te scannen en voor een bepaalde periode commercieel te exploiteren. Soms krijgt het archief in ruil daarvoor de scans terug, met de afspraak dat zij die de eerste X jaar niet zelf online plaatsen.

  Wel grappig dat in het buitenland commerciele partijen soms betalen voor het recht om te mogen scannen, terwijl we in Nederland gewend zijn om commerciele partijen te betalen om het voor ons te scannen. Welke strategie je kiest hangt dus totaal af van je businessmodel.

 6. janaca Says:

  Kijk, zo zie ik het graag! Wanneer gaan we dat eens uitwerken?

 7. Edwin Says:

  @Janaca & Yvette: dank voor de toelichting!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: