Ding 6: Delen… en graag vermenigvuldigen!

Het Zeeuws Archief beheert naast archieven ook grote hoeveelheden beeldmateriaal. Oude prenten, tekeningen, kaarten, prentbriefkaarten, noem maar op. Die collectie is weliswaar bedoeld om gebruikt te worden maar lange tijd was het gebruikelijk om voor veel vormen van gebruik, in elk geval wanneer het om grote oplagen ging, of bij commerciele doelen, een gebruiksvergoeding te vragen.

NL-MdbZA_316_111-155.jpg

Arnemuidse vrouwen in klederdracht met manden en jukken met het veer op weg naar de markt te Middelburg bij het Arnemuids voetpad

Het was echter altijd een hoop gedoe. Hoe bepaal je wat gratis beschikbaar gesteld kan worden en waarvoor betaald dient te worden?

En hoe controleer je of iemand écht niet stiekem aan de haal gaat met het materiaal zonder eerlijk te zeggen wat hij van plan is?

De laatste jaren is de online beschikbaarstelling van reproducties van bronnen enorm toegenomen. Vraag en aanbond versterken elkaar; het verwachtingspatroon de gebruikers is de laatste twee, drie jaar enorm veranderd! In combinatie met de toegenomen mogelijkheden om het hele web te doorzoeken op beeldmateriaal, werd steeds duidelijker dat deze manier van werken haar langste tijd gehad had.

En aangezien de opbrengst niet opweegt tegen de tijd die besteed moet worden aan het afhandelen van reproductieverzoeken, laat staan dat er met die opbrengsten iets zinnigs gedaan zou kunnen worden op het gebied van behoud of beheer van het materiaal, heeft het Zeeuws Archief enkele jaren geleden het roer omgegooid en besloten voor de eigen collecties geen gebruiksrechten meer te vragen.

Wil men een reproductie, dan kan men deze tegen een vergoeding van de kosten kopen. Wil men die reproductie vervolgens ergens publiceren, dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat er een bronvermelding wordt gedaan zodat ook anderen weten van de herkomst. Hoe meer, hoe liever!

Nu alleen nog een betere embedfunctie in Archieven.nl zodat ons beeldmateriaal bij hergebruik op andere websites, ons eigen domein niet meer hoeft te verlaten, en dan komt het helemaal hoed! 😉

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized. Tags: . 2 Comments »

2 Reacties to “Ding 6: Delen… en graag vermenigvuldigen!”

  1. archiefeducatieAnneke Says:

    Absoluut! Overigens: mooie afbeelding zonder beeldmerk 😉

  2. Henri Says:

    Helemaal 2.0


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: